احتمالا هنوز از کودکی، چندین انیمیشن تبلیغاتی را در ذهن دارید. آنها به خوبی در ذهنتان نشسته و شما را به محصولی علاقهمند کردند. نکته مهم درباره این نوع ویدیوها، جذابیت زیادشان برای بزرگسالان در کنار کودکان است؛ افراد با شخصیتهای کارتونی و غیر واقعی ارتباط خوبی برقرار میکنند. این موضوع سبب شد صنایع زیادی از ابتداییترین روزهای ظهور انیمیشن، از آن به منظور تبلیغ برای خود بهره ببرند.
انیمیشن چیز تازهای نبوده و از هزاران سال پیش در اختیار انسان قرار داشته است. زمانی که انسانها از طریق تحرک اجسامریال داستانی را بیان میکردند، در واقع در حال استفاده از این مفهوم بودند. نقاشیهای درون غارهای مربوط به انسانهای عهد پارینه سنگی همه ایدهای از حرکت را به تصویر میکشیدند.
کنولوژی برای اولین مرتبه، در سال 1603 و از طریق فانوس شعبدهبازی به این دنیا ورود پیدا کرد. این دستگاه تصاویری را از ورقهای شیشهای به نمایش میگذاشت. اگرچه از آن به عنوان اولین نوع انیمیشن افکنده شده روی یک سطح یاد میکنند، اما پی بردن به پایداری نظریه بینایی در دوره ویکتوریا (1837 الی 1901) سبب افزایش کاربرد تصاویر متحرک شد.
کتابی را در نظر بگیرید که صفحههای آن را با سرعت زیادی، به وسیله کشیدن انگشت شست، ورق میزنید. بر اساس پایداری نظریه بینایی، چشم انسان عکسهای پی در پی را در حال حرکت خواهد دید. هنرمندان از آن زمان شروع به ایجاد انیمیشن تبلیغاتی کردند. شاید شما نیز چنین کتابچههایی را به یاد بیاورید که به وسیله ورق زدن سریع صفحههای آنها، حرکت یک فوتبالیست یا رقص یک فرد به نمایش کشیده میشد.
عصر طلایی انیمیشن آمریکا (Golden Age of American Animation) در ابتدای قرن بیستم، انفجاری بزرگ در دنیای تصاویر متحرک بود. در این دوره، برای اولین مرتبه صدا نیز به تصاویر متحرک اضافه شد و شاهد انتشار اولین کارتونهای مصوت در اواخر دهه 1920 بودیم. در سال 1928، اولین قسمت میکس ماوس (Mickey Mouse) با نام Steamboat Willie توسط والت دیزنی ساخته و منتشر شد. این یکی از اولین انیمیشنهای همراه با صدا بود. والت دیزنی پنج سال قبل از تولید این انیمیشن تبلیغاتی و کارتونی تاسیس شده بود، اما بعد از پیدایش میکی ماوس، با سرعتی باورنکردنی رشد کرد. در این دوره شخصیتهای کارتونی بسیار محبوب دیگری همچون باگز بانی (Bugs Bunny) و ملوان زبل (Popeye) نیز خلق شدند.
البته همه کاراکترهای انیمیشنی موفق نبوده و برخی در زبالهدان تاریخ دفن شدند، اما شخصیتهایی همچون ملوان زبل، باگز بانی و میکی ماوس هنوز زنده بوده و طرفداران زیادی دارند. ویلی کرمه (Willie the Worm) یکی از همان کاراکترهای فراموش شده است، هر چند اولین انیمیشن ساخته شده مخصوص تلویزیون به شمار میرود. جالب است بدانید سفید برفی، که جزو قویترین شخصیتهای انیمیشنی در تاریخ محسوب میشود، یک سال قبل از ویلی کرمه و در سال 1937 میلادی خلق شد!
سفید برفی از یک جهت کاملا خاص و منحصربهفرد به شمار میرود؛ این اولین انیمیشنی بود که به وسیله نقاشیهای رسم شده با دست، در قالب یک فیلم کامل، ارائه شد. امروز کمتر کسی نامی از ویلی کرمه به خاطر دارد، اما سفید برفی و هفت کوتوله را اغلب میشناسند.
همانند هر مفهوم ملموس یا غیر ملموس تازه خلق شده دیگر، رفته رفته افکار به سمت استفاده از این تصاویر متحرک همراه با صدا در بیزینس رفت تا انیمیشن تبلیغاتی بیشتر رنگ و بوی پول بگیرد. عصر طلایی انیمیشن آمریکا تقریبا تا پیش از آغاز دهه 1960 به پایان رسید. در این زمان اولین انیمیشن کارتونی مخصوص شبکههای تلویزیونی، برای عموم مردم، منتشر شد؛ کارتون فلینتستنها (The Flintstones) هنوز از محبوبیت بالایی برخوردار است!
از چندین دهه قبل از این اتفاق، انیمیشن تبلیغاتی مرسوم شد. علت این امر، عرضه تلویزیونهای خانگی و افزایش توانایی عموم مردم برای خرید آنها در دهه 1940 بود؛ خانوادههای آمریکایی بیشتر و بیشتری در این زمان به خرید تلویزیون برای منازل خود روی آوردند. شبکههای تلویزیونی به منظور تامین بودجه مورد نیازشان، به تبلیغات پرداختند. یک سری شخصیت انیمیشنی همچون خرگوش تریکس (Trix Rabbit) نیز به بهانه ساخت انیمیشن تبلیغاتی آفریده شد.
به مرور زمان مشخص شد انیمیشن کارتوتی، روشی بسیار کارآمد به منظور تبلیغات است. به همین دلیل اهمیت آن رفته رفته در این صنعت بیشتر شد. البته این دیدگاه، با ایده تماما سرگرمکننده بودن آن همپوشانی داشت. به عنوان نمونه، General Mills به عنوان یک تولیدکننده مواد غذایی بزرگ، در دهه 1960 اسپانسر سری تلویزیونی محبوب The Adventures of Rocky and Bullwinkle شد. جالب است بدانید حتی در سال 2014 نیز یک ویدیوی تبلیغاتی، برای یک شرکت بیمه، با استفاده از شخصیتهای این سری ساخته شد.
اینکه اولین انیمیشن جهان کی و کجا ساخته شد، مشخص نیست اما میتوانیم اولین نشانههای آن را در دوران نوسنگی، وقتی انسانهای اولیه، تصاویر موردعلاقه خود را بر دیوارهی غارها و روی اشیاء حک میکردند، پیدا کنیم. ساخت انیمیشن به معنای امروزی و مدرن آن، اولین بار در سال 1832 میلادی و در ایالات متحده آمریکا انجام شد.
جوزف پلاتو اولین ابزار ساخت انیمیشن را که مبتنی بر اصل پایداری بینایی بود اختراع کرد. بعد از آن ویلیام جورج هورنر در سال 1834 میلادی اولین پروژکتور تصویری را با عنوان چرخ شیطان ساخت که به نوبهی خود، اولین نوآوری در صنعت فیلمسازی محسوب میشود.
در نهایت جیمز استوارت بلکتون که او را به عنوان پدر انیمیشن آمریکایی میشناسند، موفق شد در سال 1900 با استفاده از تکنیک stop move انیمیشن The Enchanted Drawing را بسازد، یک فیلم صامت و سیاه و سفید که در آن، نقاشی و تصاویر روی تخته سیاه با استفاده از فیلم با 20 فریم در ثانیه ضبط شده بود.
انیمیشن سازی در ایران
اگر چه ساخت انیمیشن تبلیغاتی در ایران بیشتر از 50 سال عمر ندارد اما آثار به جامانده در یافتههای باستانشناسی در پُرقدمتترین بناهای تاریخی ایران نشان میدهد، انیمیشن در ایران از یک زمینه مستعد و قوی برخوردار است و ایرانیان در این صنعت به نوبه خود پیشتاز بودهاند.
معروفترین این یافتهها، جام بز و درخت خرما میباشد که در شهر سوخته سیستان توجه باستانشناسان را به خود جلب کرد. یک جام که گرداگرد آن یک بز در یک حرکت پنج گانه با درخت خرما گفتگو میکند. دستآفریدهای که قدمت آن به 3200 سال پیش از میلاد باز میگردد.
تابلوی سنگی شکار گراز در طاق بستان کرمانشاه نمونه بدیهی دیگری از این پیشینه قوی است. تمامی عناصر بر صفحه این تابلوی سنگی نشان از یک داستان دارد که در ابتدا، میانه و پایان خود یک داستان ویژه را روایت میکند. داستان شکار گراز توسط یزگرد ساسانی که نقالی آن به خوبی از نمای بیرونی این تابلو مشخص است.
در دوران معاصر، نخستین فیلم کوتاه پویانمایی ایرانی توسط اسفندیار احمدیه باعنوان ملانصرالدین در سال ۱۳۳۶ خورشیدی و با امکانات بسیار محدود ساخته شد. در حال حاضر مرکز پویا نمایی صبا (وابسته به صدا و سیما) بزرگترین نهاد ساخت و سفارش انیمیشن در ایران است که سالانه هزاران دقیقه انیمیشن از تهیه کنندگان خریداری میکند.
- ۰ ۰
- ۰ نظر